MEB'DEN YARIYIL TATİLİNDE "ÖDEV" DEĞİL, "OYUN VE ETKİNLİK" TAVSİYESİ  
MEB'DEN YARIYIL TATİLİNDE

MEB'DEN YARIYIL TATİLİNDE "ÖDEV" DEĞİL, "OYUN VE ETKİNLİK" TAVSİYESİ

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla illere, 2023-2024 eğitim öğretim yılı yarıyıl tatiline ilişkin yazı gönderildi. Yazıda, ev ödevi yerine öğrencilerin sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarının teşvik edilmesi istendi.

Bakan Tekin'in imzasıyla gönderilen yazıda, yarın başlayacak yarıyıl tatilinde test çözme, özet çıkarma gibi öğrenciyi tek bir alana yönlendiren ev ödevlerinin verilmeyeceği bildirildi. Ev ödevi yerine öğrencilerin, sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarının teşvik edilmesi istenirken, bu çerçevede öğrencilerin yaşlarına uygun şekilde aileleriyle yapabilecekleri etkinliklerle kaliteli zaman geçirmelerine yönelik etkileşimli dijital rehber kitaplar hazırlandı.
 
Okullarda gerçekleştirilen eğitim öğretim faaliyetlerinin etkili, kalıcı ve verimli olabilmesinin öğrenci, öğretmen ve velilerin yıl boyunca iş birliği içinde çalışmalarına bağlı olduğu vurgulanan yazıda, okul dışı zamanlardaki eğitim öğretim ve sosyal faaliyetlerin sürdürülmesinin ve bu faaliyetlerin okul içi öğrenmelerle bütünlük içinde olmasının öncelikle velilerin öğrencilere desteğiyle mümkün olduğu ifade edildi.
 
Yazıda, bu bağlamda kazanımların ders dışı eğitim öğretim faaliyetlerinden ev ödevleri veya sosyal etkinlikler yoluyla öğrencilere kazandırılmasının önemi vurgulanarak yarıyıl tatiline ilişkin şunlar kaydedildi:
 
"Ev ödevlerinin öğrencilerin akademik başarılarına, düşünme becerilerine, kişilik gelişimlerine ve derse etkin katılımlarına olanak sağladığı bilinmekle birlikte yarıyıl tatilinde öğrencilere test çözme, özet çıkarma gibi öğrenciyi tek bir alana yönlendiren ev ödevleri verilmemesi; bunun yerine öğrencilerin, sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarının teşvik edilmesi, ailece yapılacak etkinliklerle kaliteli zaman geçirmeleri, yetenek ve ilgisine yönelik faaliyetlere dâhil olmaları, kitap okuma, film izleme, tiyatroya gitme, müze ve tarihî mekan gezileri ile toplumsal yardımlaşma ve dayanışmayı destekleyici faaliyetler yapmaları yarıyıl tatilini verimli bir şekilde geçirerek yeni döneme yenilenmiş bir şekilde başlamalarını sağlayacaktır."
 
Bakanlığın yazısında, karnelerin, çocukların gelişimini takip etmenin yanında hangi alanlarda güçlü veya desteğe ihtiyacının olduğunu anlamak için kullanabilecek bir araç olarak görülmesi gerektiği de hatırlatıldı.
 
Hem masalları hem şarkılarını dinleyecekler, her gün oyun oynayacaklar
Öte yandan MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce, Bakanlığın illere gönderdiği yazı doğrultusunda, yarıyıl tatilinde ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik pek çok etkinliğin gün gün yer aldığı "Ailemle Oynuyorum, Okuyorum Yarıyıl Tatil Kitabım" hazırlandı.
 
Tatil kitabında, çocukların dil öğrenimi başta olmak üzere düşünme becerileri ve yeteneklerinin gelişiminde oyun yoluyla öğrenmelerine vurgu yapıldı ve her güne bir oyun önerisi hazırlandı.
 
Bu kapsamda kitapta, öğrencilerin aileleriyle keyifli vakit geçirebilmeleri için yarıyıl tatili sürecinde her gün için ayrı planlanan "oyun", "hikâye", "masal", "şiir", "atasözü", "bilmece", "bulmaca", "tekerleme" ve "fıkra" gibi başlıklarda farklı etkinliklere yer verildi.
 
Etkileşimli dijital kitapta, seslendirilmiş masallar ile masal şarkılarını da dinlemeye olanak sağlandı.
 
Her tatil günü için ayrı ayrı önerilen etkinlikler, çocuğun gelişimine katkıda bulunacak şekilde tasarlandı.
 
Kitapta ailelere yönelik, "Tatil sürecinde ailelerin çocuklarıyla geçirecekleri zaman dilimi, onların iç dünyalarını daha iyi tanımanızı, onları keşfetmenizi ve onlarla daha etkili iletişim kurabilmenizi sağlayacaktır. Böylece çocuklarımıza ayıracağınız kaliteli zaman, onların okula daha iyi hazırlanmalarına ve öğrenme motivasyonlarını güçlendirmelerine yardımcı olacaktır." değerlendirmesi yapıldı.
 
Okul öncesi öğrencilerine yönelik ayrı takvim
Okul öncesi öğrencilerin velilerine yönelik de "Yarıyıl Tatili Etkinlik Takvimi" hazırlandı. Takvimde, ailelerin 16 günlük tatil süresince çocuklarıyla keyifli vakit geçirebilmeleri için günlük etkinlik önerileri sunuldu.
 
Çocukların düşünmesini teşvik edecek bir soruyla başladığı takvimde, her gün için bir kitap önerisine, doğada yapılacak faaliyetlere ve devamında çocuğun okulda edindiği becerilerin pekiştirilmesi için ailece yapılacak bir etkinlik veya oyun önerisine yer verildi.
 
Her etkinlik, çocuğun gelişimine katkıda bulunacak şekilde tasarlandı.
 
Liseliler için yarıyıl tatili rehberi
MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce de yarıyıl tatilini çocukların hem bireysel hem de eğitimsel gelişimleri için verimli bir döneme dönüştürmek amacıyla "Lise Öğrencilerinin Velilerine Yönelik Yarıyıl Tatili Rehberi" hazırlandı.
 
Rehber kitapta, okul başarısını artırma ve motivasyondan, aile içi ilişkileri geliştirecek stratejilere, teknoloji kullanımından, kaliteli vakit geçirmek için yapılabilecek aktivitelere yer verildi.
 
"Yarıyıl tatilinde aile toplantısı", "kaliteli zaman geçirmenin mutluluğu", "teknolojinin bilinçli kullanımı", "okul başarısını ve motivasyonunu artırmada ailenin rolü", "yarıyıl tatilinde özel etkinlikler" ve "üniversiteye hazırlık sürecinde aile" başlıkları ile yarıyıl tatilinde yapabilecek etkinlik önerilerinden oluşan rehber kitapta, ailelerin çocuklarıyla sağlıklı ve destekleyici bir ilişki kurmalarına yardımcı olacak bilgiler sunuldu.
 
Rehber kitapta ayrıca özel gereksinimli çocukların ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına göre uyarlanarak onlara en uygun eğitim deneyiminin sunulmasına yardımcı olacak öneriler de yer aldı.
 
Söz konusu kaynaklar, Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün internet sitesinde erişime açıldı.
 
Kaynaklar
"Okul Öncesi Eğitim Yarıyıl Tatili Etkinlik Takvimi" için tıklayınız.
"Ailemle Oynuyorum, Okuyorum Yarıyıl Tatil Kitabım" için tıklayınız.
"Lise Öğrencilerinin Velilerine Yönelik Yarıyıl Tatili Rehberi" için tıklayınız.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.